Art Deco glas in lood voor Twentse Villa


Christel Burghoorn heeft in opdracht van de familie Gaymans 5 prachtige glas in lood panelen gemaakt, voor hun bijzondere huis, de Villa de Keizer, net buiten Boekelo aan de Keizerweg. Deze Villa is het voormalige woonhuis van H.J. van Heek (van de bekende van Heek familie, die als grondlegger van de Enschedese Textielindustrie gezien kan worden). De glas in lood panelen, genaamd de Gaymansglazen zijn op 2 juli 2014 geïnstalleerd in de erker van de Villa op het Landgoed de Keizer.


Een deel van de opdracht voor het ontwerpen van het glas in lood, was het filteren van binnenvallend licht.

In het glas in lood zijn meerdere verwijzingen te vinden naar aanwezige Art Deco elementen in de Villa, en naar de omliggende tuinen. Het heldere kleurrijke glas in lood bevat libellen, gestileerde bomen en planten, en rondingen die b.v. in deurpanelen terug te vinden zijn. Het patroon van de wandbekleding is in de borders verwerkt, en er is een ondergaande zon in verwerkt voor de bewolkte dagen.De glas in lood panelen zijn door middel van ophanghaken in het kozijn bevestigd.


In 1922 werd het landgoed gekocht door H.J. van Heek, en voor zijn trouwen bouwde hij hier in 1923 de Villa de Keizer. Hier woonde hij samen met zijn vrouw L.C.F.S. Blijdenstein, en latere gezin. Het ontwerp van de Villa is van de bekende Amsterdamse School architect Foeke Kuipers, die de Villa de Keizer in de stijl van een Engels landhuis creëerde, met Art Deco elementen.

Vanaf 1982 heeft het landgoed als tweede eigenaar Dr. Reinoud J. Gaymans en zijn vrouw Marie J. ten Bokkel Huinink. Zij hebben er voor gezorgd dat de Villa en tuinen in de oorspronkelijke stijl behouden zijn gebleven. Landgoed de Keizer is een mooi voorbeeld van een van de parels van Twente.