Biorotor, een prachtig tweede leven

voor oud metaal…


Voor de Twence afvalverwerking in Hengelo heeft Christel Burghoorn een kunstwerk gemaakt met gebruikmaking van de oude afgedankte rotor van een waterzuiveringsinstallatie. Op het eerste gezicht zag het er vooral uit als oud metaal, maar Christel zag hierin al snel een nieuwe toekomst als het framewerk voor een kunstwerk met glas in lood.


In het kunstwerk is een afbeelding verwerkt die teruggrijpt naar de functie die de biorotor gehad heeft als onderdeel van de waterzuivering. De rotor werd in een bak met vervuild water langzaam gedraaid waardoor het water belucht werd zodat bacteriën in het water beter hun werk konden doen om het water te zuiveren. Vandaar dat Christel in de totale afbeelding een spiraal verwerkt heeft waarbij in de kern het vuile(donkere) water te zien is, en naar buiten toe het water schoner, dus lichter wordt. Dit is uitgevoerd in grote panelen gebrandschilderd glas in lood, door Christel ontworpen en uitgevoerd.


Het metaal moest wel eerst een flinke voorbehandeling ondergaan; verbogen delen van de enorme balken moesten rechtgebogen worden, en de missende(gebroken) as moest vervangen worden voor een nieuwe. Voor dit werk werd Docter Stralen & Poedercoaten aangetrokken, die de hele metaalbewerking heeft uitgevoerd. Het framewerk is in hun werkplaats in de haven in Enschede helemaal opgebouwd, en daarna gedemonteerd en op het terrein van Twence weer opgebouwd.

In 2009  is het kunstwerk officieel door toenmalig minister van economische zaken Maria van der Hoeven geopend, samen met de nieuwe Biomassa Energie Centrale op hetzelfde terrein.

Het beeld is geplaatst bij de hoofdingang van de Twence aan de Boldershoekweg 51 in Hengelo.